Foto blogg ++

Nordøst Island

Kartutsnitt nordøst Island

Dette er en side om områdene på nordøst Island, helt fritt for Blue Lagoon og turister (nesten).

Kanskje er det rart jeg har vært på Island 10+ ganger, men ikke badet i den Blåe Lagune? Men det er så mye annet å ta seg til her at jeg ikke ser behovet! Tilsynelatende forbinder folk øyen med den Blå Lagune og flytende lava så jeg vil fortelle dere om det som kan oppleves i nordøst, der som jeg har vært.

Naturen er helt magisk her på nordøst Island. Det er unike geologiske formasjoner her samt gode muligheter for å se og høre noen av verdens mest sjeldne arktiske fugler. Det er få turister og lav befolkningstetthet, så du kan definitivt nyte naturen i fred og ro.

Lyset her er helt spesielt og du kan se midnattssolen. Som andre steder på Island kan været skifte fort, men her regner det i hvert fall mye mindre enn i min hjemby Bergen.

For å komme hit foreslår jeg å fly til Akureyri flyplass og kjøre nordover derfra. Det første tettstedet du kommer til er da Husavik, kjent fra filmen Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga med Will Ferrell. https://www.imdb.com/title/tt8580274/.

Neste tettsted er Kopasker som ligger ca 2t fra Akureyri, det er her jeg har bodd mesteparten av tiden jeg har vært på Island. Tettstedet ligger i kommunen Nordurping og har under 150 innbyggere, plassert mellom Oxarfjordur i øst og Melrakkasletta i nord. Her finner du kirke, campingplass, fyrtårn, flyplass, matbutikk, vin/øl-utsalg, skole, jordskjelvsenter, helsesenter, museum, apotek, bilverksted og selvbetjent bensinstasjon, alt i entall. For å rekke butikken må du følge med på åpningtidene! de er korte.

Nærmeste tettsted er; Husavik i sør og Raufarhöfn i øst. Spesielt om vinteren kan du føle deg ganske isolert her på nordøst Island. Det kan være bra eller dårlig, alt etter hva du er ute etter. Det er mye mere liv her om sommeren når turistene kommer, jeg har inntrykk av at det er mye turglade folk, fiskere og fuglekikkere som kommer hit.

Kopasker:

Koordinater: 66° 18′ N, 16° 27′ W

Bak Kopasker er det en gruset flystripe og ut dit er det anlagt en gruset vei, prøv den som fottur eller joggetur! Det er en liten høyde mellom flyplassen og veien ut dit så du kan gå en rundtur. Fyrtårnet ligger helt i vest, rett ved flystripens sør ende og det er også en fin sti ut til tårnet langs sjøen. Videoen under er fra veien ut til flystripen.

Walking path in Kopasker

Kopasker hike suggestion map

Rundt Kopasker er det flere vann og du vil finne stier i området rundt disse. Det er gode muligheter for å se spesielle fugler som er typiske for området som f.eks Horndykker (Podiceps auritus

Det er også en del hester på gårdene i nærheten og kunstnerer Sigurlína J. Jóhannesdóttir har laget en del menneskelige figurer som står plassert rundt på jordet. Figurene oppleves som fugleskremsler, uansett er de kreative og et artig innslag i området. Du kan se de fra bilveien når du kjører til Kopasker.

Horses – taking a stroll – around the lake
Kopasker på nordøst Island

En vennlig og fredelig by, med nærhet til andre plasser vært å besøke, mine anbefalinger for dagsturer med start i Kopsker er følgende:

 • Kopasker beach
 • Åsbyrgi Canyon
 • Raudanes point hiking trail
 • Dettifoss and Selfoss west side
 • Hafragilsfoss east side
 • Hljodaklettar og Raudholar
 • Geosea; geothermal sea baths
 • Husavik wale watching trip
 • Melrakkasletta; bird watching and visit to the northernmost tip of mainland Iceland
 • Lake Myvatn area
 • Arctic Henge in Raufarhofn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.