Vi befinner oss i området rundt Lake Myvatn nord på Island og dette er en del av den populære Diamond Circle ruten.
Dette er min turbeskrivelse av fottur til Leirhnjukur geothermal area, samt Viti & Hofur Crater. Avslutningsvis litt tilleggsinformasjon og linker til stier og kart i området.
Komme seg dit
For å komme seg til Leirhnjukur geothermal area, fra Myvatn, kjør 6km øst på vei nr. 1 og ta så til venstre. Kjør oppover til du passerer kraftanlegget. Kjør forbi den første parkerkeringsplassen(den kan du kjøre tilbake til etterpå), og fortsett til enden av veien der Viti parkeringen er. Det er kort vei å gå opp til krateret fra parkeringen. Koordinater: 65°43’03.9″N 16°45’27.3″W
Viti Krateret
Krateret er stort og det er fyllt med turkisfarget vann. Det er stier som tar deg videre opp mot Krafla fjelltoppen på 818 moh. Jeg besøkte stedet 2.juni og til tross for at juni er en sommermåned var det veldig kaldt (5+ celcius)og mye vind. Det fristet lite med en tur opp til fjelltoppen Krafla. Jeg var ikke kledd godt nok, eller hadde med nok mat til en tur som ville tatt 2.5timer tur-retur. Jeg kjørte etterhvert tilbake til den første parkeringsplassen og gikk mot Leirhnjukur og Hofurkrateret.
Du kan se GPS sporet mitt på bildet under. Jeg hadde ikke nok strøm på GPS-klokken til å ha den på hele turen, men den stoppet ved Leihrnjukur geotermiske område.
De har bygget en veldig fin utsiktplattform i tre rundt det geotermiske området i Leirhnjukur. Det lyseblå vannet er i fin kontrast til den rødbrune lavasanden rundt.
Hofur krateret
Fra Leirhnjukur gikk jeg videre mot Hofur krateret og det er en rundtur jeg vil anbefale når du først er der. Turen ligger på ca. 550moh og er relativt flat. Du kan beregne 1 times tid på denne rundturen. Hofur krateret ble dannet under Myvatn fires, og du går over gammel lava som stedvis fremdeles er varm og det kommer damp opp av små åpningen på bakken.
Det føles litt som å gå mot Mordor i Lord of the Rings og noen røykfulle partier på tilbaketuren gjorde det til en veldig stemningsfull og utenomjordisk opplevelse. Kontrastene mellom gammel lava og ny grønn mose er også et veldig sjeldent syn som er utrolig vakkert.
Hele turen tok 1.5 time 🙂
Informasjon om området
Det var lite turister når jeg var der, mye på grunn av det dårlige været vil jeg tro. Det er ingen restuaranter eller cafeer her oppe, så jeg vil anbefale deg å ta med vann og litt niste på turen. Og som alltid på Island, en god og varm lue.
Det som er spesielt er at den lavaen jeg kunne se rundt meg, bare er en liten del av hele lavafeltet. Det har vært to større utbrudd her tidligere. Ser du på bildet under så forstår du hvor utrolig stort område lavaen bredte seg utover på. De tidligere utbruddene var Krafla Fires i 1975-1984 og Myvatn Fires 1724-1746.
Det svarte området er fra Krafla fires og det brune feltet under er fra Myvatn fires.
Krafla fires produserte et 36 sq. km. stort lavafelt.
Link til et bedre kart over Krafla fires lavafelt finner du her
Noen av lava fontenen fra Krafla fire utbruddene ble filmet og kan sees i filmen Fire of Love fra 2022
Grindavik utbruddene i 2024
Lavafeltet etter Krafla fires er ca. 16km langt og hvis vi sammenligner det med januar og februar utbruddene i Grindavik så var de ca. 4km lang.
Linker til turstier og veier
Nede ved hovedveien ligger det populære geotermisk området; Hverir og Namafjell.
Disse er det virkelig verdt å få med seg.
Hverir og Namafjell er lett tilgjengelig om vinteren, på grunn av at parkeringsplassen ligger rett ved ringvei 1.
God tur 🔥
Excellent post. I was checking continuously this weblog and
I am inspired! Very useful information specifically the last part 🙂 I take care of such info much.
I was seeking this certain info for a long time. Thank you and
best of luck.