Turforslag til Hljodaklettar og Raudholar.

Hvordan komme seg til Hljodaklettar: Kjør på vei 862 og ta av mot vei 85. Siste stykket før parkeringsplassen er stigningen 17%, så denne veien er kun åpen om sommeren. (Jeg har kjørt hit flere ganger tidligere uten å komme meg ned til parkeringsplassen.) Veien ble asfaltert i 2020.

Gåturen er er en 5 km rundtur med en valgfri avstikker mot nord. Rundturen er Hljodaklettar med sine kjente steinformasjoner som trollet, kirken og slottet!

Avstikkeren som er en lengre tur, tar deg til Raudholar eller «Red Hills».

NB! Du kan gå motsatt vei ved å parkere lengre nord, da kommer du til Raudholer først.

N65° 56′ 20.328″ W16° 31′ 57.380

Hljóðaklettar («Echo Rocks») står ved inngangen til Vesturdalur, nede ved elven Jökulsá á Fjöllum. Elven er den nest lengste på Island og renner fra Vatnajøkull isbreen. Basaltsøylene ligger i alle vinkler og henter navnet sitt fra de merkelige ekkoene som skapes av de mange hulene og uvanlige fjellformasjonene.

Å ta en spasertur gjennom den runde stien i dette området vil vise deg noen av de mest kjente formasjonene. Den første steinen du vil se heter Kastili eller ‘slottet.’ Denne ligger på motsatt side av en elv, med to hovedpilarer som gir den et festningslignende utseende. Den neste formasjonen er Tröllið ‘trollet.’ Mange fjellformasjoner på Island ble antatt å være troll som blir omgjort til stein hvis de blir berørt av sollys. Den neste er Kirkjan, ‘Kirken.’ Denne formasjonen er en nesten perfekt bue som faktisk er inngangen til en hule.

Hljodakletter area
Hljodaklettar
"Kirkjan"
«Kirken» i Hljodaklettar
"Slottet" i Hljodaklettar
«Slottet» i Hljodaklettar
Stispor rundtur pluss avstikker mot nord.
Video av Hljodaklettar og Raudholer.

Raudholar

Rauðhólar (Vesturdalur) «Red hills»er en liten kjede av vulkaner innenfor Askja- eller Fremrinámur-vulkansystemene nord på Island. Navnet har den fått fra den maroon røde sanden i området.

Rauðhólar bestående av utbrudds sprekker som var aktive for 11.000 år siden. Elven ødela kratrene til Hljóðaklettar og bare rester ble stående. Selve sinder kjeglen er forbudt da den må bevares, men du kan komme nær nok til å se f.eks. disse to rødbrune søylene – vulkanske plugger, som er utrolig spesielle.

Raudholer
Vulkanske plugger ved Raudholar

Du kan laste ned stisporet mitt her: gpx.track

Dette er virkelig en magisk tur, med veldig sjeldne steinformasjoner, det er et fredelig område og du kan se rypefugl der!

Se gjerne min hovedside for Nordøst Island for flere turforslag og inspirasjon til din reise til Island her.

Håper du får tatt denne turen en dag 🙂