En av de største severdighetene når du besøker nordøst Island er Åsbyrgi Canyon. Den en del av Vatnajökull nasjonalpark (den største i Europa) og måler omtrent 3,5 kilometer i lengde, 1,1 kilometer på tvers og opp til 100 meter høy.

Nordøst Island map

Åsbyrgi Canyon er en spektakulær hesteskoformet fordypning nordøst på Island, full av folklore.


Du vil raskt legge merke til de 100 meter høye klippeflatene samt den tykke skogen av bjørk og selje nedenfor som skaper et område som er helt unikt på Island.

Lokasjon: 2GJ7+6R8, 671 Skinnastaðir, Iceland https://goo.gl/maps/ziqetrmJyqpethbr7

Du kommer til Åsbyrgi lettest med bil ved å kjøre fra Husavik på nordausturvegur, vei nr. 85. Åsbyrgi Canyon ligger rett ved hovedveien. Det er en butikk med bensinstasjon og kro, samt et besøkssenter og rett ved innkjørselen til Åsbyrgi. Lenger inne i forsenkninger finner du en veldig koselig campingplass. Det er også mulig å kjøre nesten helt inn til tjernet, innerst i hesteskoen og parkere der.

Åsbyrgi Canyon map
Åsbyrgi Canyon map

Folklore eller vitenskap?

Sleipner i den norrøne mytologien er hesten til guden Odin. Sleipner har åtte bein, og er den raskeste hesten i verden, den løper like godt over vann og i luft som på land. Det er en av de åtte hovene til Sleipner som skal ha laget avtrykket som er blitt til dagens Åsbyrgi.

En annen forklaring er at et stort jordskjelv fikk et avgrenset område til å synke lavere enn resten og dermed ble Åsbyrgi til.

En tredje forklaring er at kløften faktisk ble dannet av en katastrofal isflom av elven Jökulsá etter den siste istiden – for rundt 10 000 år siden – som følge av et vulkanutbrudd under Vatnajökull-iskappen

Eyja

Det som gjør denne kløften så unik, er imidlertid de karakteristiske fjellformasjonene som er tilstede i over halvparten av dens lengde, delt gjennom midten av et 25 meter høyt stykke kalt Eyjan («øya»). Se rett vest for Åsbyrgisvegur (vei 861). Turen opp til Eyjan starter ved campingplassen. Jeg brukte ca 40 min opp på tuppen av Eyjan og ca 30 min ned. Det er en lett tur, men grunnet at du går på en klippe ville jeg ikke tatt med små barn.

map Åsbyrgi Canyon

FunFact

Den Islandske artisten Sigur Rós holdt konsert her i 2006. Tenker det var helt magisk og skulle ønske jeg var der. Link til min favorittsang fra bandet her

Åsbyrgi Canyon pictures

Inngår også i Arctic Coast way som du kan lese mer om her! Og ikke minst den populære Diamond circle ruten!

Se min hovedside for Nordøst Island for flere turforslag og inspirasjon til din reise til Island her.