Ett av mine beste sparetips, er å bake alt brødet du spiser selv.

Det er mye billigere å bake brødet selv, enn å kjøpe det fra butikken, bonusen er nystekte brød og rundstykker en gang i uken, det er luksus for meg og familien. Litt rart å bruke ordet sparing og luksus i samme setning, men det er nettopp derfor det er ett av mine beste sparetips.

Jeg baker stort sett lørdag eller søndag for da har jeg best tid. Gjærbakst krever en del tid innimellom, så det er greit å være hjemme å sysle med andre ting mens deigen hever f.eks. Jeg pleier å starte deigen etter min første kopp med te eller kaffe, så blir det nystekte rundstykker til lunsj ca.

Jeg har brukt en veldig enkel klassisk oppskrift med gjær og tradisjonelle mel typer. Jeg lager en stor deig som jeg deler opp. 2/3 blir rundstykker og 1/3 blir ett brød. Men det er jo valgfritt hvordan fordelingen blir.

INGREDIENSER

 • 1 liter vann
 • 8ss olje
 • 50g gjær
 • 2 1/2 ts salt med jod (eller vanlig)
 • 2ss sukker
 • 200g havregryn
 • 300g sammalt rug, eventuelt hvete
 • 1kg hvetemel, hold igjen litt til utbaking

SLIK GJØR DU

 1. Varm væske til lunkent. Tilsett litt av gjæren i vesken, om du bruker tørrgjær eller fersk gjær så er det litt forskjellig hvilken temperatur du bør ha, men les på gjærpakken.
 2. Bland inn resten av ingrediensene og elt deigen til den er smidig. Jeg har laget disse brødene med og uten kjøkkenmaskin og når jeg eltet for hånd så eltet jeg i et par minutter, gjorde det samme i kjøkkenmaskinen. Begge deler gav godt resultat, bare pass på at deigen ikke blir for fast/tørr, det er bedre at den er litt klissete.
 3. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen forheve på et lunt sted i ca. en time. (Ikke åpne dører eller vinduer for å «lufte» når du baker med gjær.)
 4. Form deigen til rundstykker eller brød. Pensle de med vann og dypp i en skål med frø. Bruk det du har, men anbefaler solsikke eller gresskarfrø. Havregryn går også om du ikke noe frø tilgjengelig.
 5. Etterhev under håndkle i 30-40 min. Snitt gjerne brødet før du setter det i ovnen.
 6. Stek rundstykker midt i ovnen ved 200° – 225° C i 12-15 min. Min ovn er veldig varm så jeg bruker 200° C. Brød stekes nederst i ovnen på 180°-200° C i 30-45 min.

Du må følge med på slutten av steketiden, bakverket skal blir lett brunt på toppen og bunnen. Løft gjerne på rundstykke/brød for å se hvilken farge de har på undersiden. Brødet skal høres hult ut når du banker på det. Stek lenger eller kortere for å få ønsket resultat.

flettebrød og rundstykker

Lag matpakke med fryst brødmat, da er det perfekt tint til lunsj!

flettebrød og rundstykker

Avkjøl på rist. Jeg fikk 16 rundstykker og et stort flettebrød av oppskriften i dag. Jeg beholder brødvarer for dagen jeg baker pluss en dag til, resten fryses. Vi tar da ut det vi trenger dag for dag, resten av uken.

Gjør en liten innsats i løpet av helgen og du slipper å kjøpe dyre butikkbrød i løpet av uken.

Sparetips fra meg ?❤

Andre oppskrifter jeg har lagt ut finner du her